Stop met aardig doen; het kost je jouw gezondheid.

Moeite met nee zeggen, instemmen, aanpassen, jezelf steeds verantwoorden voor de keuzes die je maakt en het vermijden van conflicten. Herken jij jezelf in dit gedrag? Dit complex van gedragingen wordt het 'terminal niceness syndrome' genoemd. Het is een overlevingsmechanisme en gaat ten koste van jouw gezondheid. Hoe aardig ben jij voor jezelf als je altijd maar lief en aardig voor anderen probeert te zijn?


Lief en aardig doen veroorzaakt stress

In jouw jeugd was dit jezelf wegcijferende gedrag het beste wat je kon doen. Het hield je veilig en zorgde waarschijnlijk voor waardering. Inmiddels veroorzaakt het stress. Het ontregelt je diep. Mogelijk veel dieper dan je denkt. Je bent niet afgestemd op jezelf, luistert niet naar wat jij nodig hebt en maakt geen keuzes die werkelijk goed voor jou zijn. Fysieke klachten zijn het gevolg.


Aardig doen om erbij te mogen horen

Dit lieve gedrag komt voort uit weinig eigenwaarde en zelfvertrouwen, je onveilig en niet welkom voelen in de wereld, het gevoel van 'erbij horen' te missen en niet thuis zijn bij jezelf, bij jouw gevoelens en je lichaam.

Jouw lieve gedrag is niet werkelijk liefdevol. Het is manipulatie. Hier hoef je je niet schuldig over te voelen; dat is niet behulpzaam. Het is belangrijk om er helder over te worden dat je niet oprecht lief bent. Je doet dit omdat je hoopt dat die ander je zal waarderen, je niet zal afwijzen, dat je erbij mag blijven. Wanneer je je 'aardig' gedraagt, denk je tegelijkertijd van alles wat 'niet-aardig' is, en voel je op dat moment of later frustratie, irritatie of zelfs wrok omdat jij altijd maar ruimte maakt voor anderen: “Waarom houden anderen niet eens een keer rekening met mij!” De uitdaging is te stoppen met je bestaansrecht, liefde en waardering bij anderen te zoeken, en om ruimte te maken voor jezelf.


Het aardige-masker afzetten

Om uit het patroon te stappen zal je moeten inzien wat je doet, waarom je dat doet, wat het je oplevert en wat het je kost. Stoppen met aardig doen brengt je uit jouw comfortzone en geeft je inzicht in jouw beweegredenen. Met de volgende oefening kun je daar een start meemaken.

Zoek naar situaties waarin jij je aardig gedraagt, waarin jij je authentieke reactie achterhoudt, waarin jij over je grenzen gaat of geen nee zegt terwijl je die wel voelt. Stop met jouw gebruikelijke reacties en reageer authentiek. Bijvoorbeeld:

Iemand zegt op het laatste moment een afspraak af of zegt regelmatig afspraken af met jou. Jij reageert altijd vriendelijk en begripvol. Je bedankt de ander voor het bericht en zegt dat het oké is of dat het eigenlijk wel goed uitkomt. Je maakt het de ander makkelijk om af te zeggen, anticipeert op een eventueel schuldgevoel bij de ander en je verbergt jouw teleurstelling of boosheid. Hoe zou jij reageren als je open en eerlijk bent? Misschien: “Jammer” of “Vervelend dat je (zo laat) afzegt. Ik heb ruimte in mijn agenda vrij gehouden voor onze afspraak” of “Dit doe je vaker en dat vind ik vervelend.” Je bent niet uit op een conflict, maar je probeert het ook niet te vermijden. Misschien vindt iemand je reactie niet leuk, wordt iemand boos of vindt iemand het juist verfrissend en motiveert het hem of haar om ook eerlijk te zijn. Dat kan allemaal. En, zijn of haar reactie is niet jouw verantwoordelijkheid.

Een ander voorbeeld:

Iemand vraagt je iets voor hem of haar te doen. Jij zegt nee (super!) en je omkleedt jouw nee uitgebreid met redenen of verontschuldigingen. Misschien vertel je dat je écht niet kunt, dat je het wel heel graag gewild had, dat je al een andere afspraak hebt, dat je moe bent of hoofdpijn hebt en dat je je houdt aanbevolen voor een andere keer. Stop daarmee. Houd het kort en simpel. Zeg: “Nee” of “Nee, wil ik niet” of “Nee, daar heb ik geen zin in.”

Wanneer je stopt met je zogenaamd aardige reacties en kiest voor jouw authenticiteit dan zal het ongetwijfeld gaan rommelen in jou. Dat is normaal. Laat je hier niet door weerhouden. Neem waar wat er gebeurt. Voelt het krachtig? Komen er schuldgevoelens in je op? Vind je jezelf hard, slecht of egoïstisch? Ben je bang voor wat die ander nu van jou denkt en hoe hij of zij zal reageren? Hoe voelt het in je lichaam?


Word aardig voor jezelf

Het is krachtig en liefdevol om te zorgen voor wat jij wilt en niet wilt. Ook spannend. Het gaat niet alleen in jou rommelen, ook om je heen. Sommige mensen zullen jouw authentieke reacties niet op prijs stellen. Anderen zullen even moeten wennen aan het feit dat ze niet meer van alles op jouw schouders kunnen stapelen of dat je hen niet altijd zult bevestigen in hun verhaal. Wanneer jij authentiek wordt zullen je relaties zich verdiepen en er komen nieuwe mensen in jouw leven. Ik hoop dat je leert kiezen voor jezelf. Herinner keer op keer: Een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf.


Verlang je jezelf serieus te nemen, je te verbinden met jezelf en van jezelf te houden helemaal zoals je bent? Wanneer dit verlangen diep is en je bereid bent deze weg te gaan dan wacht je een prachtige reis. Voor begeleiding op dit pad kun je terecht bij mij.

Volgende
Volgende

Waarom het niet lukt om in verbinding te blijven met jezelf als je bij anderen bent