Go love yourself
Het is frustrerend wanneer je in contact met anderen de verbinding met jezelf kwijt raakt. Na een ontmoeting realiseer je pas wat je voelde en wat je had willen zeggen of doen. Dit blog beschrijft de innerlijke processen die deze verbroken verbinding met jezelf veroorzaken.
De wereld wacht op jou, precies zoals je bent. Hoe komt het dan dat je dit niet voelt? Als jouw behoeften aan aandacht, waardering en geliefd te zijn in je jeugd niet zijn vervuld dan voel je je onzeker over wie jij bent. Je gaat op zoek naar waardering waar je het niet vinden zult. Dat kan anders.
Onze verhalen en oordelen over anderen zijn projecties. Hoe waar onze gedachten ook lijken te zijn, ze weerspiegelen de overtuigingen die wij -vaak onbewust- hebben over onszelf. Zolang als we vasthouden aan ons gelijk, aan onze oordelen en interpretaties, verkeren we in strijd, onrust of zelfgenoegzaamheid. Door verantwoordelijkheid te nemen voor wat we denken en het te onderzoeken ontstaan ontspanning en rust.
Als moeder wil je het goed doen voor je kinderen; je wilt dat ze gelukkig zijn. In de praktijk blijkt je leven met kinderen nog niet zo makkelijk. In je kinderen kom je je eigen nog niet-geheelde pijn tegen en je draagt het aan hen over. Door verantwoordelijkheid te nemen voor je pijn en het te helen haal je een last van jullie schouders.
Onze oordelen en verhalen over anderen en over wat we meemaken zijn een weergave van wat we over onszelf geloven, van ons zelfbeeld. Onze angstige of boze gedachten zijn als op hol geslagen paarden. Ik kan mezelf erin verliezen of ik kan er voor kiezen mezelf erin te vinden.
Als onze relatie uitgaat worden we geconfronteerd met de pijn van afwijzing. Om die niet te hoeven voelen doen we van alles om het uit ons bewustzijn te houden. Het herkennen van de manieren waarop we dit doen maakt de weg vrij om de wond van afwijzing te helen.
“Ik zou zo graag mijn leven delen met iemand die van me houdt.” Er klinkt verdriet in de stem van de vrouw die tegenover me zit. Wie kent dit verlangen niet? We wensen een relatie om ons fijn te voelen, iemand om bij thuis te komen, om geborgen en compleet te zijn. De realiteit is dat relaties ons zelden brengen wat we verlangen. Ze bieden ons iets wat meer waarde heeft; de kans om van onszelf te gaan houden.
De meeste adviezen wanneer malende gedachten je uit je slaap houden gaan over loslaten, ontspannen en afleiden. Maar wat als je gedachten jou iets duidelijk willen maken? Ze dringen zich niet voor niets aan je op. Wend je naar ze toe en luister naar de boodschap die ze met zich meedragen. In dit blog laat ik je zien hoe je dat kunt doen.
Voorbij onze persoonlijke dromen en verlangens liggen bij iedereen gedachten over onveiligheid, tekort, pijn en onwaardigheid. Dit zijn hersenkronkels die de universele waarheid dat we heel en volmaakt zijn verhullen.
Bij auto-immuunziekten wordt je geconfronteerd met pijn en ander lichamelijk ongemak. De klachten kunnen zoveel invloed hebben op je leven dat het meer lijkt dan je dragen kunt. En, je hebt invloed op hoe je hier mee omgaat en hoe je het ervaart.
Word jij overweldigd door emoties? Schaam je je voor boosheid of angst? Vind je het moeilijk om bij je gevoel te komen of om het los te laten? In dit blog vertelt yogadocente Diana Aben over Yoga Nidra en hoe het helpt bij het omgaan met emoties.
Stress, onrust, boosheid en slapeloze nachten worden niet veroorzaakt door de mensen in ons leven, maar doordat we onze gedachten over hen, en over onszelf, geloven. Als je bereid bent je gedachten te onderzoeken dan laten zorgen en pijn je los.
Erger jij je aan mensen die hun mening luid kenbaar maken, die veel ruimte innemen, aandacht opeisen en hun zin doordrijven? In dit blog kijken we achter de ergernis en laat ik je zien wat het je te vertellen en te leren heeft.
Gedachten over onszelf bepalen hoe we ons leven ervaren, terwijl we meestal denken dat het mensen en situaties buiten ons zijn die maken dat we ons voelen zoals we ons voelen. Door je bewust te worden van je overtuigingen kun je hier verantwoordelijkheid voor gaan nemen. Je kunt jezelf bevrijden van knellende gedachten. Je leven wordt licht en vrij.
We schamen ons als we jaloers zijn. Dus duwen we het weg of houden het voor onszelf verborgen. Maar hoe krachtiger je iets wegduwt, hoe meer het zich aan je op zal dringen. In dit blog laat ik je zien wat het onderkennen van je jaloezie je te bieden heeft.
‘Ik weet het niet,’ is het schijnbaar onbenullige zinnetje dat lang een rode draad in mijn leven is geweest. Ik wist niet wie en hoe ik was en zeker niet wat ik wilde of zou kunnen doen.
Onrustig zit Frank tegenover mij op de bank, friemelend aan de stroopwafel in zijn hand. Hij heeft vandaag nog niets gegeten. Woorden stromen uit zijn mond. Twee negatieve ervaringen met drugs hebben zijn leven ontwricht. Zijn hoofd zit barstensvol met gedachten aan van alles wat achter hem ligt en met zorgen over hoe het verder moet met hem.
Een van mijn eerste cliënten was Simon, een 40-jarige alleenstaande homoseksuele man. Hij was met mij in contact gekomen via een website waarop ik gratis sessies aanbood, om van te leren. Ik leerde veel van hem, ook al was dat op een andere manier dan ik had verwacht.
Dit is de eerste blog in een serie waarin ik vertel over wat transpersoonlijke coaching je te bieden heeft als je lijdt aan de gevolgen van een onveilige of traumatische jeugd. Deze blog gaat vooral over wat het mij heeft gebracht en ik hoop je nieuwsgierigheid te wekken en jouw verlangen naar vrijheid aan te wakkeren. Het heeft mijn leven zoveel lichter en rijker gemaakt.
Altijd maar aardig doen en aardig gevonden willen worden gaat ten koste van jouw gezondheid; je gaat ermee voorbij aan jouw grenzen en aan wat je nodig hebt. Het is een overlevingspatroon dat ten koste gaat van jouw geluk en het veroorzaakt ziekte. Word authentiek en aardig voor jezelf.