Wil je meer levenslust? Onderzoek je gedachten

De zin 'I don't wanna die, but I ain't keen on living either', uit het nummer Feel van Robbie Williams beschrijft treffend hoe ik mijn leven lange tijd heb ervaren. Ik voelde me niet vrij, maakte me zorgen, was onzeker. Zelden stond ik 's ochtends op met zin in mijn dag. Inmiddels wordt mijn leven steeds lichter en ruimer. Die omkering begon doordat ik leerde anders met mijn gedachten om te gaan.

Yvonne-is-blij.jpg

Gedachten kunnen je vastzetten

Destijds deed ik niet waar ik blij van werd of wat ik goed kan. Toch moest ik daar tevreden mee zijn, dacht ik. Ik vond mezelf weinig waard, of dacht dat anderen dat vonden. Ik 'voelde' me niet gezien en gewaardeerd. Ik dacht dat ik moest veranderen om gelukkig te worden. Ik dacht dat mijn leven mij overkwam, dat ik nauwelijks enige invloed had. Ik voelde me onveilig.

Dit waren allemaal gedachten over mezelf en mijn leven. Ze hielden mij vast in een levenshouding waarin ik niet gelukkig was. Gedachten hebben de kracht om je gevangen te zetten. Door mijn gedachten te herkennen als gedachten, geen feiten, en ze te onderzoeken begon ik verantwoordelijkheid te nemen voor hoe ik mijn leven ervaar.

Gedachten kunnen je bevrijden

Het was en is een transformatie van denken, van hoe ik met mijn gedachten omga, die ervoor zorgde dat ik de rijkdom en de schoonheid van mijn leven begon te ervaren. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag en ook niet zonder slag of stoot. Het vroeg om toewijding, moed en bereidwilligheid. Inmiddels is het verslavend, in positieve zin. Elke keer als ik mezelf niet prettig voel weet ik dat ik iets denk waarmee ik mezelf vastzet. Verantwoordelijkheid nemen voor mijn gedachten maakt me vrij.

Je eigen gelijk opgeven

We zetten onszelf gevangen met overtuigingen over wie we zijn en hoe de wereld is. We handelen naar ons zelfbeeld en we verwachten van anderen dat zij zich zullen gedragen naar het beeld dat we van hen hebben. Daar denken we ook de getuigen van te zien. Op deze manier is het cirkeltje rond. Meestal is er geen speld tussen te krijgen, althans niet zoals we er zelf naar kijken.

Zo kun je denken dat jij iemand bent die altijd aardig is voor anderen, rekening houdt met wat zij nodig hebben, en dat anderen dat andersom niet met jou doen. De wereld is oneerlijk en onrechtvaardig, vertel je jezelf. Om uit dit kringetje te breken en te zien en ervaren dat er zoveel meer is dan hoe jij het meemaakt, zal je om te beginnen bereid moeten zijn je eigen gelijk op te geven.

Ben je bereid om jouw verhaal over wie jij bent en hoe de wereld is te gaan onderzoeken? Wat vertel je jezelf? Is het echt waar? Hoe voelt het om dit te denken?

Op deze manier stap je uit je verhaal. Je opent je om er anders naar te gaan kijken, om het niet als de waarheid te beschouwen, maar als jouw verhaal over jou en de wereld. Je wordt de geïnteresseerde onderzoeker van jouw verhaal.

Verwarring tussen feiten, gedachten of emoties

Zeker in het begin is het nog helemaal zo makkelijk niet om te herkennen wat je gedachten zijn. Vaak denk je dat het feiten of waarheden zijn in plaats van gedachten. Mijn ex moet eens een keer normaal doen, vind je. Dat is een gedachte, ook al denk je misschien dat het waar is.

Of je denkt dat je iets voelt, wat eigenlijk een gedachte is. Dat wat je voelt is terug te brengen tot de vier basisemoties, de 4 B's: bang, boos, blij en bedroefd. Al het andere wat je denkt te voelen zijn gedachten.

Onze emoties komen voort uit wat we denken. Door eerst je emotie te herkennen, één van de 4 B's, en je dan af te vragen welke gedachte maakt dat je je zo voelt, krijg je helderheid. Kijk maar:

  • Je denkt dat je bent afgewezen en dat je misschien de rest van je leven alleen zult blijven. Die gedachten maken dat je je bang voelt.

  • Je denkt dat je bent afgewezen en: 'hoe haalt hij het in zijn hoofd om mij te verlaten voor een ander. Ik zal hem laten zien dat ik wel beter kan krijgen.' Doordat je dit denkt voel je je boos.

  • Je denkt dat je bent afgewezen en dat je iemand nodig hebt om intimiteit te ervaren. Deze gedachten maken dat je je verdrietig voelt.

  • Je denkt dat hij iets anders verlangde van een relatie dan jij. Zelf vond je het contact ook al niet meer zo prettig, maar je durfde het hem niet te zeggen. En nu ben je vrij! Deze gedachten maken dat je je blij voelt.

Gedachten onderzoeken

Sta regelmatig even stil, keer naar binnen en vraag jezelf af hoe het met je gaat, wat je stemming is en door welke gedachten dit komt. Wat denk je nu? Schrijf het op. Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker je herkent wat jij jezelf vertelt, wat jij denkt.

Begin hier iedere ochtend mee als je wakker wordt. Neem even de tijd voordat je opstaat. Hoe voel je je? Heb je zin in deze dag? Wat vertel je jezelf over jezelf en over de mensen of de dingen die jij vandaag vermoedt tegen te komen?

Zoek momenten op de dag waarop je dit het beste kunt doen, bijvoorbeeld voor elke maaltijd, als je op de wc zit, of in de trein.

Onthoud dat het 'slechts' gedachten zijn. Het is niet de waarheid.

Stop met alles te geloven wat je denkt.

Wees moedig en mild

Op deze manier kun je een begin maken met verantwoordelijkheid te nemen voor je gedachten. Jij bent het die dit denkt. Misschien voel je weerstand opkomen en denk je dat anderen zich echt anders moeten gaan gedragen. Dat is een gedachte. Anderen doen doorgaans niet wat we vinden dat ze moeten doen. Anderen doen wat ze doen. Soms vinden we dat leuk en soms niet.

Heb de moed om naar jezelf te kijken en wees daarbij mild voor jezelf. Geef jezelf niet op je kop voor wat je denkt. Als je moedeloosheid ervaart of opstandigheid, weet dan dat ook dit een gedachte is.

We denken ons allemaal een slag in de rondte en jij wordt je er nu bewust van. Dit is een eerste stap in wat ik ‘helder worden’ noem. Het gaat je vrijheid en kracht geven. Het maakt me blij en dankbaar als jij dit jezelf gunt.

Wil je hulp bij het onderzoeken van jouw gedachten? Neem contact met me op voor een gratis sessie.


Vorige
Vorige

Wat ergernis aan dominante mensen je te vertellen heeft

Volgende
Volgende

Hoe je jaloezie kunt gebruiken om jezelf beter te leren kennen.