Hoe je jaloezie kunt gebruiken om jezelf beter te leren kennen.

Jaloezie is geen hooggewaardeerde eigenschap. Vaak schamen we ons als we jaloers zijn, duwen het weg of houden het voor onszelf verborgen. Maar hoe krachtiger je iets wegduwt, hoe meer het zich aan je op zal dringen. In dit blog laat ik je zien wat het onderkennen van je jaloezie je te bieden heeft.

face-4402583_1920.jpg

Een collega vertelt je enthousiast over haar reis naar Zuid-Amerika. In je mort er van alles: ‘Dat ze daar het geld en de tijd voor heeft. En haar ecologische voetafdruk is vast enorm!’ Of een vriendin geeft een concert en nodigt je uit. ‘Er zijn nog maar een paar kaarten,’ zegt ze. Je vindt dat zij altijd overdreven uitbundig is, vervuld van haarzelf. Ze weet altijd heel goed alle aandacht op haar gericht te krijgen.

Dergelijke ‘kleinzielige’ gedachten komen dan op. Of gebeurt dat alleen in mijn hoofd ;-). Als je niet onderkent dat je gewoon jaloers bent dan geloof je de verhalen die je in je hoofd vertelt over deze persoon. Misschien ga je roddelen, de ander ontlopen of zelfs vals behandelen. Durf je dat aan jezelf toe te geven?



Jaloezie verwijst naar een verlangen

Je bent jaloers omdat je in de ander iets ziet waar je zelf naar verlangt. Wellicht ben je je niet bewust van dit verlangen of denk je dat het vervullen van dat verlangen buiten jouw mogelijkheden ligt. Het kan zijn dat je het precies in die vorm verlangt waarin je het bij de ander ziet, of in een andere vorm.

Stop ermee je jaloezie onder het kleed te vegen. Geef toe dat je jaloers bent. Sta stil bij de sensaties. Hoe voelt dit voor jou? Misschien steekt het, zorgt het voor spanning of een gevoel van zwaarte, of nog iets anders. Laat jezelf dit volledig ervaren. Leg op tafel wat je onder het kleed wilde stoppen. Onderzoek wat precies jouw verlangen is. Zoek naar de waarde die het voor jou vertegenwoordigt.

Een vriendin heeft een nieuwe auto gekocht of je broer een prachtige houten vloer. Misschien wil je precies dat. Misschien helemaal niet, en toch wringt er iets in jou. Is het een verlangen naar schoonheid, naar comfort, naar overvloed? Je kunt ook verlangen naar de aandacht die iemand krijgt vanwege een ziekte of scheiding. Soms is het even zoeken voordat je achterhaalt wat jij verlangt.

Erken waar je naar verlangt. Sta jezelf dit verlangen toe. Geef jezelf deze ruimte. Door de waarde te achterhalen kun je zoeken wat jij nodig hebt en wat binnen jouw mogelijkheden ligt om dat verlangen te vervullen en deze waarde te ervaren. Schoonheid bijvoorbeeld kun je ook ervaren door een boeket veldbloemen te plukken en aandacht kun je ook aan jezelf geven.

Meestal lost jaloezie op deze manier als vanzelf op. Ineens kan je wel blij zijn voor de ander, en zelfs dankbaar dat die ander iets heeft of heeft gedaan waarmee dit verlangen in jou voelbaar werd. Ook kan het zijn dat de jaloezie hardnekkig is. Dat maakt niet uit. Je weet nu dat het over jou gaat en niet over de ander op wie je jaloers bent.



Je wordt benijd

In mijn leven, vanaf mijn vroege jeugd, heb ik jaloezie van anderen op mij ervaren. Dit werd zelden uitgesproken. Het zat verborgen in blikken, pinnige opmerkingen, het degraderen en bekritiseren van wat ik deed en hoe ik er uitzag, in het roddelen over mij.

Ik herkende dit destijds niet als jaloezie. Ik geloofde de oordelen. Ik dacht dat mijn enthousiasme ongepast was, mijn creativiteit vreemd, mijn talenten en kwaliteiten niet noemenswaardig of zelfs iets om me voor te schamen.

Hierdoor durfde ik mezelf niet te laten zien, mijn succes niet te delen en mijn waarde niet in te brengen. Het was voor mij een eye-opener toen een coach mij vertelde: “Als mensen jaloers op je zijn dan bezit jij blijkbaar iets wat zij ook willen hebben of kunnen. Je hebt iets van waarde.” Zo had ik het nog niet bekeken.

Inmiddels kan ik er zelfs van genieten als iemand jaloers op me is. Zeker als diegene mij dit durft te zeggen. Vaak zie ik het al aankomen. Ik wil graag mijn blijdschap delen, en ik weet dat de ander daar jaloezie bij kan gaan voelen. Dat is oké.

Jaloezie is niet iets om je voor je schamen. Ik voel het regelmatig opkomen. Het is een oproep tot groei. Het is een mogelijkheid om te erkennen dat er iets is dat ik mezelf ontzeg. Hoe sneller ik bereid ben hiernaar te kijken hoe eerder ik die nare jaloerse gedachten achter me kan laten.



Doe je voordeel met je jaloezie

Wat benijd je in een ander? Wat misgun je iemand? Wat veracht je? Waarover roddel je? Neem dit mee naar binnen en vraag jezelf waar je naar verlangt. Wat is de waarde die je graag vervuld wilt zien?

Stel jezelf open voor je jaloezie en leer jezelf kennen en beter voor jezelf zorgen.

Wil je begeleiding bij het proces van open en mild naar jezelf kijken en liefdevol voor jezelf te gaan zorgen? Ik ben er voor jou.









Vorige
Vorige

Wil je meer levenslust? Onderzoek je gedachten

Volgende
Volgende

De weg naar binnen; de weg naar mezelf.