Als malende gedachten je wakker houden; een alternatieve route

Als je ‘s nachts gekweld wordt door malende gedachten dan wil je niets liever dan die loslaten en diep slapen. Vaak lukt dat niet, wat je ook probeert. Stel dat die gedachten er niet zijn om ze los te laten, maar dat ze echt gehoord willen worden. Ik ga er vanuit dat ze zich niet voor niets aan je opdringen. Mogelijk zijn ze 'a blessing in disguise', als je bereid bent te luisteren. Ik vertel hoe ik dat zie en hoe je dat kunt doen.

Adviezen bij deze slaapproblemen zijn gericht op afleiding, ontspanning, het opschrijven en van je afzetten van de gedachten. Juist dit zorgt ervoor dat ze als stroop aan je blijven kleven. Weerstand tegen je gedachten brengt je in strijd met jezelf. Als het je toch lukt je denken lang genoeg stil te zetten om in slaap te vallen dan volgen niet zelden dromen met een vergelijkbare emotionele lading. Er lijkt geen ontkomen aan.

vrouw-ligt-wakker-in-de-nacht.jpg


Waarom de gedachten juist 's nachts opkomen

Het is niet voor niets dat je 's nachts wordt overvallen door jouw gedachten. Het is donker, stil en je hebt niets om handen, niets om je af te leiden. De inhoud van je gedachten is je min of meer bekend want die komt overdag ook voorbij. Dan lijk je het beter te kunnen hanteren. Je werkt, sport, maakt schoon, schrijft wellicht op wat je dwars zit, praat er met iemand over, mediteert, eet en drinkt en je gebruikt diverse vormen van afleiding om je zinnen te verzetten en jezelf op te vrolijken. Je probeert er omheen te leven of om het te fixen. In de nachtelijke uren gaat dat niet.

Een probleem is pas een probleem als we het zo noemen

Doorgaans proberen we dat wat we onprettig vinden te veranderen. We beoordelen het als 'probleem' en zoeken naar een oplossing: “Nare gedachten houden me uit mijn slaap en putten me uit; dus die gedachten moeten weg.” Vanuit menselijk oogpunt lijkt dat niet meer dan logisch en de bedoeling. Vanuit een transpersoonlijke visie zijn onze 'problemen' een poort naar de ziel. Dat wat pijn doet of je zorgen baart heeft je iets te vertellen. Je kunt pas luisteren naar de boodschap dat het in zich draagt als je stopt met negeren en fixen.

De gedachten dienen zich aan omdat er iets in je gezien en gevoeld wil worden. Er is een dieper weten in jou dat gekend wil worden en dat geduldig volhardt totdat je gaat luisteren. Ben je bereid die weg te gaan? Lees dan verder.

Stop met vechten tegen de gedachten in jou. Kijk ernaar

Ja, het is midden in de nacht. Je wilt niets liever dan slapen en het vooruitzicht dat je morgen vermoeid aan je dag begint is niet prettig. Dat begrijp ik. En, nu je toch wakker ligt kun je je tijd beter goed benutten dan gefrustreerd te proberen in slaap te vallen.

Het eerste wat je doet is je openen voor hoe het op dit moment met je gaat. Je ligt hier met gedachten die je verhinderen te slapen. Aanvaard dit; dit is hoe het nu is. Hoe voel je je? Moe, boos, bang en/of verdrietig? Haal een keer bewust adem. Je bent nu eerlijk en liefdevol naar jezelf: Je wilt slapen. Dat lukt niet. Je bent er verdrietig (of moedeloos, boos …) van. Voel je lichaam op de matras en het dekbed over je heen. Luister naar de stilte of de geluiden. Volg je adem enkele keren in en uit gaan. Hier lig je, aanwezig bij jezelf.

Kijk vervolgens van een afstandje, als waarnemer, naar de inhoud van je gedachten. Laat ze als treintjes aan je voorbij rijden. Stap niet in het verhaal dat de gedachten vertellen; blijf waarnemer.

Gaan je gedachten over iets wat al heeft plaatsgevonden of gaan ze over dat wat nog gaat gebeuren, of wat je vreest dat gaat gebeuren? Heeft het te maken met schaamte of schuld? Presenteren jouw gedachten je als slachtoffer of als dader? Gaat het over onmacht, onrecht, frustratie? Gaat jouw denken over gelijk willen hebben? Wil je invloed uitoefenen? Ben je bang?

Als je merkt dat je weer in de ban bent gekomen van je gedachten keer dan terug naar hoe het nu met je gaat. Volg je adem, voel je lichaam, neem je emoties waar. Wees aanwezig bij jezelf.

Wat vertel je jezelf?

Onze gedachten, oordelen, overtuigingen en zorgen zijn een weergave van hoe we onszelf zien. We denken dat het gaat over mensen en omstandigheden buiten ons, maar dat is slechts een trucje van ons ego om niet naar onszelf te hoeven kijken. Dit is ook de reden dat iedereen mensen en situaties anders ziet en ervaart. We interpreteren alles wat we zien; we zijn geen objectieve waarnemers. We kijken door de troebele glazen van ons zelfbeeld, maar zijn ons niet bewust van deze bril.

Wat is de kern van jouw verhaal, van jouw gedachten? Wat vertel je jezelf? Ik schaam me, ik ben schuldig, slecht, ik ben onveilig, ik ben waardeloos, ik ben eenzaam, ik ben zwak, niet goed, raar...? Het gevoel dat deze overtuiging je geeft is je bekend. Dit ervaar je bewust of onbewust veel vaker, niet alleen in de situatie die je nu uit je slaap houdt. Dit wat jij jezelf vertelt over jezelf is mogelijk een rode draad in jouw leven. Het heeft veel minder met de situatie te maken dan je denkt. Het gaat over jou en dient zich aan om geheeld te worden.

Je gedachten willen geheeld worden

Houd de pijnlijke gedachte over jezelf als het ware teder in je armen. Kijk ernaar. Dit denk jij over jezelf. Het is niet waar, maar je gelooft er nog heilig in. Voel wat deze gedachte met je doet en blijf ondertussen rustig in- en uitademen. Zo staat het er nu met je voor. Dit denk je en dat doet pijn.

Wees aanwezig bij jezelf zoals een liefdevolle moeder haar kind koestert als het bang, boos of verdrietig is. Die moeder laat haar kind ervaren dat alle emoties er mogen zijn binnen de veilige ruimte van haar armen. Het kind voelt de aanvaarding en dit kalmeert hem of haar. Laat de emoties die in je opkomen er zijn. Er is niets mis mee om bang, boos of verdrietig te zijn. Sta het jezelf toe. Weet dat ze zullen afnemen als ze voldoende gevoeld zijn. Vind je het lastig om emoties te ervaren? Hier lees je er meer over.

Jij hoeft niet geheeld te worden. Je bent heel, ook al denk je van niet. Het zijn jouw gedachten over jezelf die geheeld, of gecorrigeerd, mogen worden. Op deze manier kun je er mee beginnen.

Quality-time met jezelf

Dit wat je nu hebt ontdekt over jezelf kan je indirect naar ontspanning leiden. Indirect, omdat het geen instant oplossing biedt voor de last die je ervaart door jouw malende gedachten. Hoewel je soms zult ervaren dat je hierna rustig in slaap valt.

Helder worden over de onware boodschappen die jij jezelf voortdurend geeft is een belangrijke stap in het vinden van innerlijke rust. Het helen van dit denken over jezelf is een pad dat je kunt gaan. Als je je hieraan toewijdt, alleen of met hulp, dan zullen geleidelijk je slechte nachten verminderen. Overigens hoef je niet te wachten op de nacht om je pijn en zorgen aan te kijken.

Bij mij is de nacht inmiddels een tijdstip en plaats geworden waarin een belangrijk deel van mijn helingsproces plaatsvindt. Hiermee is mijn relatie tot wakker liggen op een grappige manier veranderd. Daar waar ik er vroeger moedeloos en gefrustreerd van werd, ben ik inmiddels dankbaar voor de stilte en het donker. Het geeft me de kans om in alle rust te ervaren wat er in mij gevoeld en doorleefd wil worden. Ik ben in die uren zo dicht bij mezelf. In zachtheid lig ik te luisteren naar het proces dat zich in mij voltrekt.

Ik hoop dat jij het wakker liggen ook kunt omarmen en leert luisteren naar wat gehoord wil worden. Ik wens je vredige nachten, slapend of wakend.

Als je wilt dat ik met je meekijk naar wat je tegenkomt dan kun je contact met me opnemen.



Vorige
Vorige

Verlangen naar liefde

Volgende
Volgende

Angst voor afwijzing is universeel. Heelheid ook.