Wat yoga nidra biedt als je worstelt met emoties; een gesprek met Diana Aben

Word jij overweldigd door emoties? Schaam je je voor jouw boosheid of angst? Vind je het moeilijk om bij je gevoel te komen of juist om het los te laten? Ik heb ervaren hoe lichaamswerk hierbij behulpzaam kan zijn. Daarom heb ik de Haarlemse yogadocente Diana Aben gevraagd te vertellen over Yoga Nidra en hoe het helpt bij het omgaan met emoties. In dit blog een verslag van mijn gesprek met haar.

diana-aben-en-yvonne-wijtten.jpg


Pain wants to be held

“Yoga Nidra is een geleide meditatie die je meestal liggend doet, comfortabel ondersteund door kussens en met een dekentje over je heen. Bij alle stijlen van Yoga Nidra is er aandacht voor het voelen van je lichaam en het volgen van de adem. Dat zorgt voor veiligheid om alles wat in je is, zoals je emoties, te verwelkomen. Ik ben opgeleid in de iRest Yoga Nidra, die specifiek gericht is op het fysiek doorvoelen van je emoties.

Het eerste waar we aan werken is het contact met je innerlijke bron. Dat is de plek waar je ervaart dat je helemaal oké bent. Soms vinden mensen het moeilijk om gevoel te krijgen voor die innerlijke bron. Het is een beetje een vaag begrip. Het kan helpen als je een plek visualiseert waar je je prettig voelt. Een vrouw vertelde me dat ze zich zo fijn en vredig voelt als ze samen met haar dochter aan een plaid werkt. Is dat dan die innerlijke bron? wilde ze weten. Ja, dat! Het is niet iets verhevens of mystieks. Je maakt er contact mee door het te voelen in je lichaam.

Tijdens een meditatie maak je contact met je lichaam, je adem en de innerlijke bron. Je gaat naar binnen en neemt waar wat er allemaal in je is aan gedachten, overtuigingen, beelden, emoties en sensaties. Wat wil er nu gevoeld worden? Daar blijf je bij. We reageren vaak automatisch met “Hoe komt dit? Waar komt dit vandaan?” Of, “Ik wil dit niet!” We proberen het te verklaren en op te lossen. Yoga Nidra nodigt je uit om te voelen, voelen, voelen. Ooit las ik “Pain wants to be held, not healed.” Dat is precies wat we doen tijdens sessies.”



Wat als je overweldigd wordt door je emoties? Hoe ga je daar mee om?

“Dan nodig je opnieuw de innerlijke bron uit. Dat is je veiligheid. Zo stap je er steeds in en uit. En als iemand vastzit in een bepaalde emotie, bijvoorbeeld het gevoel van minderwaardigheid, dan werken we met het oproepen van het tegenovergestelde. Eerst vraag ik je dit te voelen in je lichaam en er bij te blijven. Daarna zoek je het tegenovergestelde van dat gevoel, zoals het gevoel dat je gezien mag worden of een gevoel van kracht. Hoe voelt dat? Het is er allebei.

Dit kan ook helpen voor mensen met chronische pijn: eerst erbij blijven en daarna zoeken naar plekken in je lichaam waar geen pijn is. Die plekken zijn er ook. Door dat te doen ervaar je dat de pijn er is, en ook er niet is. Wat we voelen zijn allemaal sensaties. De ene sensatie willen we wel en de andere niet. Verwelkom ze allemaal. Daarmee bedoel ik niet te zeggen dat het niet vervelend is om heel veel pijn te hebben. Het is een zoektocht. Je moet je lichaam erkennen met wat er is. Het is niet de bedoeling om er aan voorbij te gaan. Tegelijkertijd kun je je gedachten over pijn en over het ervaren van pijn waarnemen. Soms heb je gedachten die allang niet meer dienend zijn. Een vrouw met chronische pijn die een sessie bij me volgde zei: “Ik heb nu, sinds lange tijd, ervaren dat ik ook géén pijn kan hebben. Het heeft echt te maken met waar ik me op richt.” Ze had zich geïdentificeerd met de pijn.”

Gedachten en sensaties komen en gaan

“De essentie van Yoga Nidra is dat je alles verwelkomt tot op het bot. Zo ga je ervaren dat alle sensaties en gedachten komen en gaan. Je verwelkomt het en erkent wat er is. Goed en slecht verdwijnen. Je voelt het en vervolgens wordt je weer toeschouwer. Zo stap je erin en eruit zonder overweldigd te raken. Je ervaart het, maar je bent het niet.

Zo had ik laatst last van jaloezie op iemand. Mijn oordeel was dat ik als yogadocente niet jaloers hoor te zijn. Daardoor ging ik er de strijd mee aan. Toen ik me daarvan bewust werd verwelkomde ik het: Hoe voelt die jaloezie in mijn lichaam? En hoe voelt het tegenovergestelde van jaloezie? Kan ik het er allebei tegelijk laten zijn? Door dit te doen, zo te spelen, ervaar je dat al die emoties, overtuigingen, beelden en sensaties niets anders zijn dan bewegingen die komen en gaan.

Het identificeren met ons gevoel zit verweven in ons taalgebruik. We zeggen: Ik bén verdrietig. Terwijl dit vaak na tien minuten alweer voorbij is. Bij een gebroken arm zeggen we niet: “Ik ben een gebroken arm.” Als we zouden zeggen: “Er is nu verdriet in mij” of “Er gaat nu verdriet door me heen,” dan helpt dat bij het afstand nemen. Waarmee ik het ervaren van het verdriet niet wil bagatelliseren. Alles heeft twee kanten: het is voelen en toeschouwer zijn.”

Hartewens, vreugde en wat je meeneemt naar je dagelijks leven

“Bij Yoga Nidra werken we ook met intenties, met je hartewens. Die mag heel dicht bij jezelf liggen. Je hoort zoveel “Leef je mooiste leven!” Dat is niet waar het volgens mij om gaat. Natuurlijk mogen we dromen en groots leven, maar mag ik ook gewoon tevreden zijn met de zon die op het bankje schijnt, een kopje thee en mijn dochter die lekker gaat?! Je hartewens kan ook zijn dat je gewoon een leuk leven leidt.

Voorbij het verwelkomen, het waarnemen en het loslaten van oordelen is vreugde. En daar aan voorbij is er uiteindelijk een grote ruimte van bewustzijn waar alles komt en gaat.

Als laatste stap van de meditatie maak je weer contact met je dagelijks leven. Ik vraag je of je tijdens iets hebt opgedaan wat je mee wilt nemen in je dagelijks leven. Je visualiseert dat je dit zaadje plant.”



Ruimte om bij jezelf aanwezig te zijn.

“Voor heel veel mensen is een Yoga Nidra sessie of andere vormen van yoga die ik bied een toestemming om even niets te hoeven, om alleen maar te mogen liggen. Daar is veel behoefte aan merk ik. Ik hoop mensen ertoe te brengen dat ze regelmatig tijd maken om hun lichaam te voelen, door de dag heen, in de rij bij de kassa bijvoorbeeld en ook echt gaan liggen om naar binnen te gaan. Je lichaam geeft voortdurend signalen. Je kunt het je eigen maken om deze waar te nemen. Zo ervaar je dat er alle ruimte is om bij jezelf te zijn.

Soms komt de gedachte in me op: Is dit niet te eenvoudig? Maar nee: This is it. Gewoon, ga naar binnen, ga voelen. Je lichaam is een prachtig wonder van miljoenen cellen die samenwerken. Het is de levenskracht zelf die jouw lichaam heeft gevormd. Het is de grote uitnodiging aan ons om hier helemaal aanwezig te zijn.”

Op de site ontdek-yoga.nl vind je meer informatie over Yoga Nidra en over wat Diana nog meer aanbiedt.

Om kennis te maken kun je hier luisteren naar een audio van Diana met een geleide meditatie voor zelfzorg.


Waar loop jij tegenaan bij het omgaan met jouw emoties? Of wat zijn jouw ervaringen met lichaamswerk? Laat het me hieronder weten.






Vorige
Vorige

Hoe ik mijn pijn leerde dragen

Volgende
Volgende

4 vragen om je te bevrijden van pijnlijke gedachten.